Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over ons privacy- en cookiebeleid.

Waterveiligheidsscan voor openbare instellingen en bedrijven

Een degelijk waterbeheer is van groot belang voor openbare instellingen en bedrijven. Het leidt tot een robuustere waterbeveiliging, gestroomlijnde interne processen, een optimaler waterverbruik en tot slot tot lagere operationele kosten. Bovendien draagt een kwalitatief waterbeheerprogramma bij aan de gezondheid en veiligheid van werknemers en andere gebruikers van het gebouw. In dit artikel bespreken we het belang van een waterveiligheidsscan voor bedrijven en hoe HW Belgium u hierbij kan helpen.

Legionella en andere risico's

Een van de grootste risico's van een slecht functionerende sanitaire installatie of het gebruik ervan is de groei van bacteriën zoals legionella. Deze bacterie kan groeien in stilstaand water en zich via de lucht verspreiden. Wanneer mensen deze bacterie inademen, kunnen ze ziek worden. Naast legionella zijn er nog andere bacteriën en virussen die in water kunnen groeien en gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Een waterveiligheidsscan kan helpen om deze risico's te identificeren en te bepalen welke maatregelen nodig zijn om deze risico's te minimaliseren.

Wettelijke verplichtingen

Ondernemingen en publieke instellingen hebben een wettelijke verplichting om te zorgen voor veilig drinkwater. Dit houdt onder andere in dat ze dienen te voldoen aan de in voege zijnde wet- en regelgeving inzake ontwerp, gebruik en onderhoud van drinkwaterinstallaties. Daarnaast dienen werkgevers ook te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving die werknemers beschermt tegen biologische agentia. Een waterveiligheidsscan kan helpen om aan deze wettelijke verplichtingen te voldoen en tegelijkertijd de gezondheid en veiligheid van werknemers en andere gebruikers van het gebouw afdoende te waarborgen.

Beluister de podcast

In deze podcast delen Kevin Maene, preventieadviseur bij OCMW Brugge, en
Frederik Van Aken, Country Manager Belgium bij HW Belgium, hun kennis en
ervaringen over drinkwaterbeheer en legionellapreventie.