Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over ons privacy- en cookiebeleid.

Veilig en duurzaam waterbeheer voor instellingen en bedrijven

Duurzaam waterbeheer is van noodzakelijk belang voor ondernemingen om de gezondheid en veiligheid van werknemers en bezoekers te waarborgen. Als preventieadviseur begrijpt u als geen ander het belang en de impact van veilig en duurzaam waterbeheer voor uw organisatie. In dit artikel geven we handson advies en praktische tips hoe dit eenvoudig geïmplementeerd kan worden binnen uw bedrijf.

Duurzaam waterbeheer

Wat houdt modern waterbeheer in?

Waterbeheer verwijst naar het algehele proces van het beheren van drinkwater in een gebouw. Een goed beheer leidt tot de gewenste waterkwaliteit die de gezondheid van haar gebruikers afdoende beschermt.

Wettelijke procedures die het gebruik van veilig drinkwater verzekeren staan vaak beschreven in een waterbeheerplan. In essentie komt dit plan neer op een uitgebreide screening van de installatie, een risicoanalyse op tappuntniveau, en een beschrijving van de beschermende maatregelen. Dit alles rekening houdend met de aard van de faciliteit en de doelgroepen die ze ontvangt of huisvest.

Een erkend adviseur kan helpen bij de uitwerking van zulk een waterbeheerplan. Een vaak vergeten onderdeel van kwalitatief beheer betreft periodiek onderhoud van de volledige drinkwaterinstallatie, een goed logboek en regelmatige (her)evaluatie van de gemaakte afspraken.

Zorg daarnaast voor voldoende intern draagvlak door het belang van duurzaam waterverbruik te onderstrepen en betrek relevante afdelingen actief in de uitvoering van het waterbeheerprogramma. Dit zal ongetwijfeld leiden tot een gereduceerde waterafdruk en het risico van stilstaand water en ziekteverwekkers zoals legionella verminderen.

Vernuftige watertechnologie

Minder bekend is dat hedendaagse watertechnologieën facilitaire diensten belast met de implementatie en opvolging van het waterbeheer, flink kunnen ontzorgen. De inzet van waterbehandelingsinstallaties (vaak ook omschreven als alternatieve beheersmaatregelen) bieden een vangnet en extra bescherming die toelaat om vaak omslachtige beheeractiviteiten weloverwogen af te bouwen. Bovendien laat watertechnologie toe de opstooktemperatuur van het sanitair warm water wettelijk te verlagen. Hierdoor daalt het energieverbruik en CO²-uitstoot van uw gebouw drastisch zonder de kwaliteit van het drinkwater uit het oog te verliezen.

HW Belgium helpt bedrijven in hun zoektocht naar een kostenefficiënt en duurzaam waterbeleid aan de hand van slimme data en watertechnologie. Interesse? Neem contact op voor meer informatie en maak een afspraak.

Beluister de podcast

In deze podcast delen Kevin Maene, preventieadviseur bij OCMW Brugge, en
Frederik Van Aken, Country Manager Belgium bij HW Belgium, hun kennis en
ervaringen over drinkwaterbeheer en legionellapreventie.