Zaken doen in Iran

Laura Schotte Internationaal

Holland Water deelt haar ervaringen met groep van geïnteresseerde ondernemers
Netherlands Iran Business Council organiseerde woensdag 9 november jongstleden in Kasteel Wittenburg te Wassenaar een seminar voor zo’n 25 ondernemers. Leo de Zeeuw was gevraagd om de ervaringen van Holland Water in Iran te delen.

 

Begin 2016 sloot Holland Water immers, als een van de eerste Nederlandse bedrijven die in Iran na het embargo actief werden, een overeenkomst met het Iraanse Padyab. Omdat hiervoor veel aandacht in de pers was wordt regelmatig aan Holland Water gevraagd de ervaringen te delen met andere ondernemers die ook plannen hebben om de Iraanse markt te betreden. Dat dit nog lang geen sinecure is mag duidelijk zijn. Niet alleen omdat de culturele verschillen een rol spelen maar vooral ook omdat het betalingsverkeer feitelijk nog steeds niet (rechtstreeks) mogelijk is. Dit onderwerp kwam dan ook uitgebreid aan de orde tijdens het seminar.

 

De heren Jan Siemons en Kaveh Mohammad Pour van het NIBC (www.netherlands-iranbusinesscouncil.com) gingen voornamelijk in op de kansen en bedreigingen van de Iraanse markt. De heer Kees Lakerveld van 2FX Treasury (www.2fxtreasury.com) besprak uitgebreid de positie van de banken en de (on)mogelijkheden van bancaire transacties. Hoewel het er op lijkt dat het nog wel even kan duren voordat er daadwerkelijk 1 op 1 bancair verkeer mogelijk zal zijn tussen Nederlandse en Iraanse bedrijven zijn er met een aantal Nederlandse banken zeker mogelijkheden om transacties uit te voeren volgens Kees Lakerveld. Cruciaal hierbij is volgens hem dat dit in goed overleg en in volledige transparantie met de betrokken bank(en) plaats vindt.

 

Voor meer informatie:

 

 

161109_bijeenkomst_iran_1

 

161109_bijeenkomst_iran_2