Bifipro® Cool nog duurzamer

Laura Schotte Proceswater

Na vele experimenten te hebben uitgevoerd in het Water Applicatie Centrum (WAC) in Leeuwarden is het dan zover. De Bifipro® Cool Next Generation kan het ‘veld’ in!

Om realtime en online de koper- en zilverconcentraties te kunnen meten werd de Silco sensor al langere tijd toegepast, maar nu wordt daar een sensor om de hardheid te meten aan toegevoegd. Door een forse subsidie van de Provincie Friesland kon er, vanuit onze vestiging in Drachten, tijd worden geïnvesteerd in doorontwikkeling van het complete systeem. Onder de bezielende leiding van het Centre Expertise Water en in samenwerking met GeoConnect is er de afgelopen jaren veel werk verzet in dit unieke project, waar ook (MBO en HBO) studenten van het Van Hall Larenstein hun steentje aanbijdragen.

Met de Bifipro® Cool (Next Generation) kan niet alleen een natte koeltoren chemicaliënvrij worden behandeld, maar zijn we nu ook in staat om de koper- en zilverionen grotendeels weer terug te winnen voor het afvalwater geloosd wordt! Revolutionair dus!!

Niet alleen de voedselverwerkende industrie, maar ook andere bedrijven en gebouwen die milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, blijken veel interesse te hebben in deze aanvullende voordelen. Een van de meest vooruitstrevende ziekenhuizen in Friesland zal het systeem op korte termijn als een van de eersten gaan inzetten.

 

IMG_6578

 

Op de foto in het WAC te Leeuwarden (v.l.n.r.) Wiebe Pool (Holland Water), Nikolaj Walraven (GeoConnect), Peter van der Linde (Holland Water) en Friso Geertsma (Student Windesheim/ Van Hall Larenstein).